Az ételintolerancia – azaz a nem-IgE-mediálta étel hiperszenzitivitás – elhúzódó, krónikus, kevéssé heveny, kevésbé nyilvánvaló tünetekkel jár.
A tünetek különböző súlyosságúak. Általában fél – egy órával az étkezés után kezdődnek, de néha 48 óra múlva alakulnak ki, így a tünetek és a kiváltó ok közötti kapcsolat sokszor nem nyilvánvaló.
Leggyakrabban jelentkező tünetek:
- hasmenés, haspuffadás, erős bélgázképződés
- fejfájás, migrén
- pattanás, akné vagy egyéb bőrproblémák
- ekcéma
- ízületi fájdalmak
- izomfájás
- állandó orrfájás, orrdugulás
- középfülgyulladás (nem gennyes)
- fáradság, általános rossz közérzet.
A csecsemőknél tapasztalható hasfájás is utalhat étel- intoleranciára, hiszen az anyatejen keresztül a baba is fogyaszthat az adott ételből.
Ritkább tünetek:
- kiújuló szájfekély (afta)
- gyomor- vagy nyombélfekély
- krónikus csalánkiütés
- szövetduzzadás
Egyeseknél az alábbi betegségek társulhatnak az étel-intoleranciához:
- Crohn-betegség
- Ízületi panaszok
- Reumás ízületi gyulladás
Az irodalmi adatok alapján az étel – intolerancia a következő betegségekkel hozható még kapcsolatba:
- irritábilis bél syndroma és gyulladásos bél betegség (IBD)
- krónikus székrekedés,
- krónikus hepatitis C infekció,
- ekcéma,
- NSAID intolerancia,
- Légzőszervi komplikációk, mint pl. asthma, rhinitis
- funkcionális dyspepsia (rossz emésztés),
- eosinophil esophagitis (nyelőcsőgyulladás)
Hogyan szüntethetjük meg panaszainkat?
Az első és legfontosabb lépés, hogy kiderítsük, mely élelmiszerekre jelentkezik nálunk az ételintolerancia. Sajnos az ételintoleranciának nincs gyógyszeres kezelése, így a problémás élelmiszer vagy élelmiszerek azonosítása után úgynevezett eliminációs diétát kell alkalmaznunk, azaz minél inkább el kell hagynunk azt a típusú élelmiszert az étrendünkből, ami miatt a tünetek jelentkeztek. A problémás élelmiszer elhagyásával panaszaink rövidesen maguktól alábbhagynak – lásd esettanulmányok.