Az étel-intolerancia kimutatására több módszer is használatos:
- Eliminációs/kizárásos diéta
- Gépi diagnosztika: Genarrayt® Microarray fehérjechip alapú kiterjesztett vizsgálat
I. Eliminációs/kizárásos diéta
Klasszikus módszernek számít az eliminációs/kizárásos diéta. Minden élelmiszerre érzékeny lehet a szervezet, amelyet rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztunk – a diéta lényege ezért az, hogy elhagyunk több olyan ételt, amelyet rendszeresen fogyasztunk, majd amennyiben panaszaink szűnnek, egyenként visszavezetjük ezeket az étrendünkbe (teszteljük őket).
Ha visszaesés következik be, valószínűleg ráakadtunk a problémát okozó élelmiszerre. Az eliminációs/ kizárásos diéta előnye, hogy nem kerül semmibe, viszont komoly hátrányt jelent annak lassúsága. A problémát okozó élelmiszer elhagyása után ugyanis hosszabb idő is eltelhet, amíg állapotunk javulni kezd. A panaszok pedig gyakran csak napokkal azután jelentkeznek, miután újra fogyasztottunk a panaszt okozó élelmiszerből.
Ma már létezik azonban ennél gyorsabb, hatékonyabb módszer is az étel intolerancia kimutatására:
II. Ételintolerancia gépi diagnosztika: Genarrayt® Microarray fehérjechip alapú gépi kiterjesztett vizsgálat
Az úgynevezett Genarrayt® Microarray gépi kiterjesztett vizsgálat több mint 200 élelmiszerre meglévő immunmediált ételintolerancia kimutatására alkalmas, továbbá igen pontos és részletes eredményeket kaphatunk (lásd vizsgálati eredmény minta)
További információk a vizsgálatról (árak, bejelentkezés)
A kimutatható élelmiszerek listája (több, mint 200 élelmiszer):
agar-agar | görögdinnye | osztriga |
ajóka | gránátalma | ökörhús |
alfa-lactalbumin | grapefruit | ördöghal |
alga espaguette | gríz | őszibarack |
alga (kék-zöld) | guajava | padlizsán |
alma | gyömbér | papaja |
aloe vera | hagyma | paprika keverék |
amarantusz | hering | paradicsom |
ananász | homár | paradió |
angolna | hüvelykagyló | petrezselyem |
articsóka | jucca | pisztácia |
avokádó | juh tej | pisztráng |
ánizs | kacsahús | pohánka |
árpa | kacsakagyló | polip |
babérlevél | kakaóbab | ponty |
banán | kakukkfű | póréhagyma |
bárányhús | kamilla | pulykahús |
bazsalikom | kapor | quinoa |
béta-lactoglobulin | káposzta | rebarbara |
borjúhús | káposzta (vörös) | repcemag |
bors (fekete, fehér) | kapribogyó | ribizli |
borsmenta | kardhal | rizs |
borsó | karfiol | rombuszhal |
bölénytej | kávé | rozmaring |
brokkoli | kaviár | rozsliszt |
burgonya | kazein | rőtvad (szarvas-, őzhús) |
búza | kecskehús | ruccola |
búzakorkorpa | kecsketej | sáfrány |
cayenne-bors | kék kagyló | sárgabarack |
cékla | kelbimbó | sárgadinnye |
cikória | pénzkagyló | sárgarépa |
citrom | kesudió | spárga |
cukkini | kivi | spenót |
csalán | bordás tök | strucchús |
cseresznye | kókusz | sügér |
csicseriborsó | kóladió | szardínia |
csiga (parti) | köles | szeder |
csirkehús | kömény | szegfűszeg |
csuka | komló | szentjánoskenyér |
curry | koriander (levél) | szerecsendió |
datolya | körte | szezámmag |
dió | kukorica | széles bab |
disznóhús | kuszkusz | szilva |
doradó | lazac | szívkagyló |
durumbúza | lencse | szója bab |
eper | lenmag | szőlő |
édesburgonya | lepényhal | tarisznyarák |
édesgyökér | licsi | tápióka |
édeskömény (gumó) | lime | tárkony |
élesztő (sör-) | lóhús | tehéntej |
élesztő (sütő-) | majoránna | tengeri fű (alga wakame) |
faeper | makadámdió | tigrisdió / földimandula |
fahéj | makréla | tintahal (szépia, kalamári) |
fehér karóbab | maláta | tojás (tojásfehérje, -sárgája) |
fehérrépa | málna | tonhal |
fejes saláta | mandarin | torma |
fekete áfonya | mandula | tönkölybúza |
fekete ribizli | mangó | tőkehal (fekete) |
fekete sügér | marhahús | tőkehal (foltos) |
fekete tea | mazsola | uborka |
fenyőmag | mángold | vaddisznóhús |
fésűs kagyló | menta | vanília |
fogolyhús | méz | vízitorma |
fokhagyma | mogyoró | vörös csili |
földimogyoró | mogyoróhagyma | vörös vesebab |
füge | mustármag | vörös áfonya |
fürjhús | naphal | zab |
garnélarák | napraforgómag | zeller |
gesztenye | narancs | zöld tea |
ginkó | nádcukor | zöldbab |
ginzeng | nektarin | zsálya |
gliadin | nyúlhús | |
gomba | olajbogyó | |