Videónkban Dr. Takáts Alajos, az Endomedix orvosigazgatója beszél az ételallergia és ételintolerancia közötti különbségekről.

Az ételallergia és ételintolerancia két különböző fogalom, amit sokszor összekevernek. Az egyetlen közös bennük, hogy mindkettő az ételek elfogyasztása után következik de, de nagyon mások a tünetek és a reakció is teljesen eltérő. Tudományosan az ételallergia egy IgE-típusú, míg az ételintolerancia egy IgG-típusú immunválasz.

Köznapi nyelvre lefordítva arról van szó, hogy az ételallergia viszonylag gyorsan bekövetkező elváltozás, amely az ételfogyasztás után akár azonnal, de rövid időn (1/2–1 órán belül) bekövetkezhet és mindenféle alergiás tünetekkel jár, mint a bőrkiütés vagy kipirosodás, légszomj, de akár gégeödémáig is elfajulhat a dolog, ami egy életveszélyes állapot.

Az ételintoleranciánál sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet olyan szempontból, hogy nem mindig tudjuk, hogy egyáltalán erről van szó, mivel a tünetek 1/2-2 nap múlva jelentkeznek és ekkor már nem igazán tudjuk kötni az eseményeket az előtte történt étkezéshez. Az ételintolerancia tünetei enyhébbek, sosem életveszélyesek. Jellemző tünetként hasi diszkomfort érzés, puffadás, hányinger, hányás, székrekedés, hasmenés fordulhat elő, vagy akár hasi fájdalom is. Az ételintolerancia lehet a hátterében olyan panaszoknak is, mint például a fejfájás, az alvászavar, a figyelemzavar vagy mozgásszervi bajok, például izom-, csont-, és ízületi fájdalmak és funkció zavarok. De bőrkiütések vagy pedig krónikus bőrbetegségek, mint például az ekcéma is jelentkezhet. Az ételintolerancia akár magatartás-zavarok hátterében is szerepet játszhat, így például az autista gyermekek viselkedése javítható, ha elhagyjuk étrendjükből azokat az ételeket, amelyek az ételintolerancia-vizsgálat eredménye alapján problémát jelenthetnek náluk.

További ételintolerancia-videók