Videónkban Dr. Takáts Alajos, az Endomedix orvosigazgatója beszél arról, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy az ételintolerancia okozta tüneteink mérséklődjenek

Ha az ételintolerancia–vizsgálat elvégzése után elkezdjük az eliminációs diétát – azaz a problémát okozó ételek kihagyását – a tünetek általában három-négy hónap alatt rendeződnek. Van, amikor már ez hamarabb is megtörténik, de átlagosan három hónapot mindenképpen vegyünk. A kezelésben azt szokás mondani, hogy minimum három hónapot kell kihagyni a gyanús, határeseteknek számító ételeknél is, amik lehetnek akár pozitívak, akár nem. A három hónap letelte után ezeket visszapótolva megláthatjuk, hogy van tünetkiváltó hatásuk vagy sem.

Miért különbözhet egymástól az ételallergia és ételintolerancia diagnózis?
A természetesen együtt is előfordulhat az ételallergia és ételintolerancia, de nagyon sok esetben vagy az egyik, vagy a másik fordul elő tehát lehet valaki a tejfehérjére allergiás és ugyanakkor az ételintolerancia-vizsgálati eredményekben nem látunk ilyen jellegű problémát, viszont úgyis lehet, hogy allergiás reakció nincs, de ételintoleranciában a tejfehérjére kimutatnak magas értéket.

Ezek együtt is és külön is megjelenhetnek, de mindenképpen az a fontos, hogyha bármely ételre előfordul ételallergia vagy ételintolerancia, akkor azt az ételt mindenképpen ki kell hagyni.

Fontos továbbá, hogy az ételallergiánál elvileg lehet úgy csinálni, hogy kis dózisokban adva hozzá szoktatjuk a szervezet az adott ételhez, amely így előbb-utóbb nem fog problémát okozni. Ez az ételintoleranciánál nem igaz, tehát ott nem lehet ilyen módon megjavítani a dolgot. Tehát ha valami egyszer nagyon erősen pozitív, az olyan is fog maradni egész életünkben.

További ételintolerancia-videók