A világon rengeteg ember szenved az arcbőrön, illetve a testfelület több részén megjelenő aknéktól, hétköznapi nyelven pattanásoktól.

Bizonyos baktériumok (pl. corynebaktériumok) hatására a faggyúban az átlagnál sokkal több mennyiségű zsírsav halmozódik fel, amely a faggyúmirigyek falának megrepedésével a bőr irharétegébe kerül, ez okozza a gyulladást. Aknéknak nevezzük a faggyúmirigyek gennyes gyulladását.

A pattanások kialakulását számos külső és belső tényező okozhatja. A túl fűszeres, zsíros ételek fogyasztása, szennyezett, füstös helyen töltött hosszú idő, számos gyógyszer, a vegyszerek, gyomorproblémák, keringési zavarok, vitaminhiány mind-mind szerepet játszhat a pattanások megjelenésében.

Mit tegyünk? Mit együnk?

  1. Friss élelmiszereket részesítsük előnyben a feldolgozott, tartósított ételekkel szemben,
  2. A primőr zöldség, gyümölcs nagy mennyiségben tartalmazhat rovarirtó szereket, nitrátot, ezért inkább idényben fogyasszuk, és részesítsük előnyben a hazai termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket, szervezetünk ezeket ismeri, tolerálja elsődlegesen.

Pattanás és ételintolerancia

A pattanások kapcsán feltétlenül érdemes továbbá az ételintoleranciáról is beszélnünk. Szervezetünk ugyanis egyéni érzékenységünktől függően túlzott érzékenységet mutathat egyes élelmiszerekre vagy alapanyagokra – ennek hatása pedig akár bőrelváltozások képében is megmutatkozhat.

Így pattanásos bőr esetén ajánlott ételintolerancia-vizsgálatot elvégeznünk – például ételintolerancia gépi diagnosztikát, amely több mint 200 élelmiszer és alapanyag esetében képes gyorsan és hatékonyan ételintoleranciát kimutatni. Az ételintolerancia-vizsgálat eredményei alapján aztán személyre szabott étrend állítható össze, mely esélyt nyújthat a panaszok enyhülésére, bőrünk megtisztulására.