Hasi fájdalom, puffadás, hasmenés az emésztőrendszer, vagy az emésztő üregben elhelyezkedő szervek betegségének tünete lehet, minden korosztályban előfordul.

A hasfájásnak számos oka lehet, például fertőzés, gyulladás, fekély, a szervek megrepedése vagy kilyukadása, az emésztőrendszer vérkeringésének zavara melletti kóros izom-összehúzódás.

Hasi fájdalmat okozó kórkép például a gyomor- és nyombélfekély, az epehólyag gyulladás kövességgel vagy anélkül, a féregnyúlvány (appendicitisz) vagy a hasnyálmirigy (pankreátitisz), illetve a petefészek (adnexitisz) gyulladása, a daganatos megbetegedések, valamint az úgynevezett funkcionális betegségek, mint az irritábilis bél szindróma (IBS). E betegségek némelyike enyhe, míg kis része súlyos, életveszélyeztető tünet, ezért hasfájás esetén forduljunk orvoshoz!

A puffadás, szélgörcs hátterében az emésztés zavara, a bélflórát alkotó gombák, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok egyensúlyának megbomlása áll. A has gázosodása, a feszülő érzés, a gyakori szellentés kellemetlen érzés, amely negatívan befolyásolja életminőségünket.

Ételintolerancia, mint kiváltó ok

A fenti tüneteket persze nem csak a leírt betegségek okozhatják, hanem ételintolerancia is kiválthatja – röviden, szervezetünk túlzott érzékenységet mutat valamely élelmiszerre vagy alapanyagra, nem képes azt megemészteni, feldolgozni.

Az ételintolerancia nem újdonság, hiszen jól ismeretes az úgynevezett „K” betűs ételek hatása, mint például a brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, vagy a hagyma és a bab is. E zöldségfélék összetett szénhidrátokat tartalmaznak, melyek gyakran csak részlegesen emésztődnek meg a vékonybélben.

A vastagbélbe érkezve az ott élő ártalmatlan baktériumok bontják tovább ezeket, ami bizonyos gázok – szén-dioxid, hidrogén és metán – felszabadulásával jár együtt. Némelyeknél a tej és tejtermékek fogyasztása okoz gázképződést és puffadást, aminek oka a laktóz intolerancia  – ennek lényege, hogy a bélben csak részben működő vagy egyáltalán nincs tejcukorbontó enzim.

A kulcs az egyéni érzékenység – minden ember eltérően reagál a különböző élelmiszerekre. Lehet, hogy esetünkben a fenti élelmiszerek egyáltalán nem okoznak problémát, ugyanakkor szervezetünk hevesen reagál olyan hétköznapi élelmiszerekre, mint például a paradicsom vagy a zöld tea.

Így gyakori vagy tartós haspuffadás, szélgörcsös vagy hasmenéses panaszok, szervi elváltozással vagy betegséggel nem magyarázható hasfájás esetén érdemes lehet ételintolerancia-vizsgálatot elvégeznünk – például ételintolerancia gépi diagnosztikát, amely több mint 200 élelmiszer és alapanyag esetében képes gyorsan és hatékonyan ételintoleranciát kimutatni.

Az ételintolerancia vizsgálat eredményei ugyanis világos képet rajzolnak ki arról, hogy mely élelmiszerekre mennyire érzékenyen reagál szervezetünk – a problémát okozó élelmiszerek részleges vagy teljes elhagyásával pedig panaszaink is jelentősen csökkenhetnek.

Az emésztőrendszeri problémákkal feltétlenül érdemes foglalkoznunk, hiszen a belek az immunrendszer 70%-át jelentik, itt szívódnak fel és az egészséget meghatározó anyagok, valamint számos, a szervezetünk számára elengedhetetlen anyag is itt termelődik.