A szójaallergia gyakori ételallergia, ami gyakran életveszélyes anafilaxiás reakciót is kiválthat.

Kevésbé erős allergiás reakció esetén bőrviszketés, csalánkiütés, bőrvörösség jelentkezik a szója tartalmú étel/ital fogyasztása után néhány perccel vagy akár napokkal később.

A szójaallergia jellegzetessége az is, hogy az érintett egyén kis mennyiségű szójafehérjével szemben nem, vagy csak gyenge allergiás reakcióval válaszol. Megfigyelések szerint a tolerálható mennyiségnél mintegy százszor nagyobb dózisú szójafehérje bevitelre van ahhoz szükség, hogy súlyos allergiás reakció alakuljon ki. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a szójafehérje allergiások nagy része jól tolerálja a kis mennyiségű szójaolaj vagy szója-lecitin tartalmú ételeket.

Jelentőségét az adja, hogy rengeteg ételben található szója, köztük a gyorséttermekben felkínált ételekben is.