Az étel-intolerancia kimutatására több módszer is használatos:

  1. Eliminációs/kizárásos diéta
  2. Gépi diagnosztika: Genarrayt® Microarray fehérjechip alapú kiterjesztett vizsgálat

I. Eliminációs/kizárásos diéta
Klasszikus módszernek számít az eliminációs/kizárásos diéta. Minden élelmiszerre érzékeny lehet a szervezet, amelyet rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztunk – a diéta lényege ezért az, hogy elhagyunk több olyan ételt, amelyet rendszeresen fogyasztunk, majd amennyiben panaszaink szűnnek, egyenként visszavezetjük ezeket az étrendünkbe (teszteljük őket).

Ha visszaesés következik be, valószínűleg ráakadtunk a problémát okozó élelmiszerre. Az eliminációs/ kizárásos diéta előnye, hogy nem kerül semmibe, viszont komoly hátrányt jelent annak lassúsága. A problémát okozó élelmiszer elhagyása után ugyanis hosszabb idő is eltelhet, amíg állapotunk javulni kezd. A panaszok pedig gyakran csak napokkal azután jelentkeznek, miután újra fogyasztottunk a panaszt okozó élelmiszerből.

Ma már létezik azonban ennél gyorsabb, hatékonyabb módszer is az étel intolerancia kimutatására:

II. Ételintolerancia gépi diagnosztika: Genarrayt® Microarray fehérjechip alapú gépi kiterjesztett vizsgálat

Az úgynevezett Genarrayt® Microarray gépi kiterjesztett vizsgálat több mint 200 élelmiszerre meglévő immunmediált ételintolerancia kimutatására alkalmas, továbbá igen pontos és részletes eredményeket kaphatunk (lásd vizsgálati eredmény minta)

További információk a vizsgálatról (árak, bejelentkezés)

A kimutatható élelmiszerek listája (több, mint 200 élelmiszer):

agar-agar görögdinnye osztriga
ajóka gránátalma ökörhús
alfa-lactalbumin grapefruit ördöghal
alga espaguette gríz őszibarack
alga (kék-zöld) guajava padlizsán
alma gyömbér papaja
aloe vera hagyma paprika keverék
amarantusz hering paradicsom
ananász homár paradió
angolna hüvelykagyló petrezselyem
articsóka jucca pisztácia
avokádó juh tej pisztráng
ánizs kacsahús pohánka
árpa kacsakagyló polip
babérlevél kakaóbab ponty
banán kakukkfű póréhagyma
bárányhús kamilla pulykahús
bazsalikom kapor quinoa
béta-lactoglobulin káposzta rebarbara
borjúhús káposzta (vörös) repcemag
bors (fekete, fehér) kapribogyó ribizli
borsmenta kardhal rizs
borsó karfiol rombuszhal
bölénytej kávé rozmaring
brokkoli kaviár rozsliszt
burgonya kazein rőtvad (szarvas-, őzhús)
búza kecskehús ruccola
búzakorkorpa kecsketej sáfrány
cayenne-bors kék kagyló sárgabarack
cékla kelbimbó sárgadinnye
cikória pénzkagyló sárgarépa
citrom kesudió spárga
cukkini kivi spenót
csalán bordás tök strucchús
cseresznye kókusz sügér
csicseriborsó kóladió szardínia
csiga (parti) köles szeder
csirkehús kömény szegfűszeg
csuka komló szentjánoskenyér
curry koriander (levél) szerecsendió
datolya körte szezámmag
dió kukorica széles bab
disznóhús kuszkusz szilva
doradó lazac szívkagyló
durumbúza lencse szója bab
eper lenmag szőlő
édesburgonya lepényhal tarisznyarák
édesgyökér licsi tápióka
édeskömény (gumó) lime tárkony
élesztő (sör-) lóhús tehéntej
élesztő (sütő-) majoránna tengeri fű (alga wakame)
faeper makadámdió tigrisdió / földimandula
fahéj makréla tintahal (szépia, kalamári)
fehér karóbab maláta tojás (tojásfehérje, -sárgája)
fehérrépa málna tonhal
fejes saláta mandarin torma
fekete áfonya mandula tönkölybúza
fekete ribizli mangó tőkehal (fekete)
fekete sügér marhahús tőkehal (foltos)
fekete tea mazsola uborka
fenyőmag mángold vaddisznóhús
fésűs kagyló menta vanília
fogolyhús méz vízitorma
fokhagyma mogyoró vörös csili
földimogyoró mogyoróhagyma vörös vesebab
füge mustármag vörös áfonya
fürjhús naphal zab
garnélarák napraforgómag zeller
gesztenye narancs zöld tea
ginkó nádcukor zöldbab
ginzeng nektarin zsálya
gliadin nyúlhús
gomba olajbogyó