Az ekcéma ismeretlen eredetű, gyakran családi öröklődés menetű betegség, ami összefüggést mutathat az asztmával és a szénanáthával.

A betegség kialakulásában számos tényező szerepelhet, többek között pollen, házi poratka, állati szőrök (macska-kutyaszőr), bőrirritáló anyagok (gyapjú, nejlon, a mosópor, a szappan és a habfürdők) és bizonyos ételek is.

Az ekcémások közel 40%-ában ételallergiás vagy ételintoleranciás tünetek is kialakulnak, gyanú esetén ennek kivizsgálása is szükséges. Sok ételféleség gerjeszthet ekcémát, de a leggyakoribb a tehéntej, tojás, hal, dió, mogyoró, paradicsom és a citrusfélék.

Ekcémás tünetek esetén ezért ajánlott ételintolerancia-vizsgálatot elvégeznünk – lásd például az ételintolerancia gyorstesztet, vagy az ételintolerancia gépi diagnosztikát (előbbi 46, utóbbi több mint 200 élelmiszer és alapanyag esetében képes gyorsan és hatékonyan ételintoleranciát kimutatni). Amennyiben sikerül kiszűrnünk, majd száműznünk az étrendünkből az allergizáló, intoleranciát okozó ételt, enyhülhetnek a kellemetlen bőrtünetek.