Ételintolerancia alatt a különféle élelmiszerek, vagy azok összetevői által okozott, nem megfelelő fiziológiás válaszok kialakulását értjük.

Ha a szervezetünk nem tud egy ételt teljesen feldolgozni, az eredmény egy részben megemésztett anyag lesz. A fehérjék kisebb egységekre, fragmentumokra törnek, melyet testünk nem mindig ismer fel.

Végeredményképpen gyulladások keletkezhetnek szervezetünkben, illetve felborulhatnak normál testi funkcióink – így az ételintolerancia számtalan különféle tünet képében mutatkozhat meg.

Ha ezeket a tüneteket nem kezeljük, betegséggé fejlődhetnek. (Deborah Manners B.Sc.(Hons) Dip.Ed. SME – Food Intolerance)

Az ételallergiával ellentétben az étel intolerancia előfordulása igen gyakori, az európai lakosság 15-30%-ában mutatható ki.

Az orvosi szaknyelvben az étel intoleranciát nem-allergiás étel hiperszenzitivitásnak nevezik – ami számos tünettel jár, egy vagy több szerv vagy szervrendszert érint, de nem valódi allergia.

Az étel hiperszenzitivitás egy abnormális testi (fiziológiás) válasz, amit nehéz meghatározni és amelyet nehezen tolerálható szubsztanciák, fehérjék késői reakciói okoznak, dózis függőek, és számos ételben megtalálhatóak.

Az étel intoleranciát nem szabad összetéveszteni a valódi allergiás reakciót mutató étel allergiával.

Az étel intoleranciás reakciók metabolikus, pharmakológiai  és gasztrointesztinális eltéréseket okoznak az adott étel vagy ételszármazékokra:

  • Metabolikus ételreakciók egy része már a születés pillanatában jelen lehet, másrészt későbbi életkorban is kialakulhat. A hiba a tápanyagok metabolizmusában, azaz feldolgozásában van. Ilyen betegség például a diabetes mellitus, lactase deficiencia, coeliákia, phenylketonuria és a favizmus.
  • Pharmakológiai reakciókat általában kis molekulasúlyú kémiai anyagok okoznak. Ilyenek például a szalicilátok, aminosavak, vagy étel adalékok, amik tartósítják, festik, ízesítik az élelmiszereket. Ezek a kémiai anyagok gyógyszerekre jellemző mellékhatásokat okoznak az arra érzékeny egyéneknek.
  • Gasztrointesztinális reakciók esetén a tápanyagok felszívódása nem megfelelő a belekben.

Az étel hypersensitivitás (étel intolerancia) krónikus lefolyású, kevéssé heveny, kevésbé nyilvánvaló tünetekkel jár, mint az étel allergia – Ezáltal sokkal nehezebb diagnosztizálni, felfedezni.

Az étel intolerancia tünetei különböző súlyosságúak, gyakran összetévesztik azokat az étel allergia tüneteivel. A valódi allergia azonban gyors lefolyású és azonnali tünetekkel jár.

Az étel intolerancia tünetei általában fél-egy órával az étkezés után kezdődnek, de néha 48 óra múlva alakulnak ki. Az étel intolerancia tünetei érinthetik a bőrt, a légzőszervrendszert, és az emésztési folyamatban részt vevő emésztő szervrendszert.

A bőrre legjellemzőbb elváltozások: bőrkiütések, urticaria (csalánkiütés) angioedema, dermatitis, és ekcéma.

Légző szervrendszer: orrfolyás, sinusitis, pharyngeális irritáció, asztma, köhögés.

Az emésztő szervrendszer tünetei a következők: fekélyek a szájban, hasi görcsök, hányinger, puffadás, hasmenés, székrekedés, irritábilis bél szindróma (IBS).

Talán meglepő, de további jellegzetes tünetek lehetnek még a fejfájás, migrén, álmatlanság is.

Kezelés
A kezelés első és legfontosabb lépése, hogy kiderítsük, mely élelmiszerekre jelentkezik nálunk az étel intolerancia. Sajnos az ételintoleranciának nincs gyógyszeres kezelése, így a problémás élelmiszer vagy élelmiszerek azonosítása után úgynevezett eliminációs diétát kell alkalmaznunk, azaz minél inkább el kell hagynunk azt a típusú élelmiszert az étrendünkből, ami miatt a tünetek jelentkeztek. A problémás élelmiszer elhagyásával panaszaink rövidesen maguktól alábbhagynak.

Ételintolarencia gyakorisága
Az étel intolerancia előfordulási gyakorisága a lakosság közel 15-30%-ban mutatható ki. További bővebb információ erről a témáról az ételintolerancia gyakorisága menüpont alatt található.