Bizonytalan hasi fájdalmak, puffadás, bélgázok és korgások

J. M.. 33 éves köztisztviselő, ülő munkakörben dolgozó fiatalasszony elsősorban a téli időszakban szenvedett puffadástól, bélgázoktól és bélkorgása is gyakran kellemetlenül érintette. Gyakori fejfájások mellett fáradékonyságról is panaszkodott. Férje hentes, gyakran esznek húsféleségeket.
Emésztési panaszait számos helyen vizsgáltatta, a béltükrözés és az ultrahang laborvizsgálatok azonban nem hoztak eredményt. Ekkor különböző emésztést javító kezelések, görcsoldók, probiotikumok szedésével próbálta a tüneteit csökkenteni, de csak részleges eredményt ért el.

Az ételintolerancia gépi diagnosztikai vizsgálat eredménye nagyfokú paprika fokhagyma és bors érzékenységet mutatott ki, emellett enyhe tehéntej, rozsliszt és élesztő érzékenység is megjelent.

A beteg étrendjéből nagyrészt elhagyta a paprikát, a fokhagymát és borsot (a kolbászfogyasztást teljesen elhagyta).

4 hét múlva a fejfájás csaknem teljes elmaradt, továbbá a bélgázosodás és fájdalom szinte teljesen megszűnt, és azóta nem jelentkezik zavaró bélkorgás.

l hónappal később a beteg csípős kolbászt fogyasztott. A kolbász elfogyasztása után a fejfájás, a haspuffadás és a bélkorgás szinte azonnal visszatért. Azóta a beteg szigorúan betartja eliminációs diétáját, ami mellett tünet- és panaszmentes.

Fáradtság és letargia az iskolában

K.J. 13 éves általános iskolás fiú étvágytalanságról, fáradságról, kedvtelenségről panaszkodott. A gyerekgyógyász által elvégzett laboratóriumi, hematológiai immunológiai vizsgálatok semmilyen lényeges eltérést nem mutattak ki. A beteg kiskorától kezdve ismert volt, hogy borsó, bab és szója fogyasztását követően azonnal hasi fájdalma és fejfájása alakul ki.

A Generray Microarray teszt erős pozitív reakciót mutatott borsóra, széles babra, zöldbabra, szójára, káposztára és paradicsomra.

A megváltoztatott étrendből kihagyva az intoleranciát mutató ételeket néhány napon belül látványos javulás volt észlehető. A nagyszámú kihagyott ételféleség miatt a diétával párhuzamosan a beteg számára megfelelő alternatív táplálékokat javasoltunk.

Hasi fájdalom

A.B. középkorú nő rendszerint erős alhasi fájdalmakra panaszkodott, puffadással és hasmenéssel. A kórházi kivizsgálások során előbb dyspesiát, majd IBS-t (irritábilis bélszindrómát) állapítottak meg. Az emésztés javító, görcsoldó, probiotikus terápiák panaszait nem oldották meg.
A Generray Microarray teszt kifejezett reakciót adott az alábbi élelmiszerekre: kukorica, élesztő, búza, árpa, rozs, tejtermékek (tehén és kecske), tojás, szilva, körte. és paprika. A fenti élelmiszerek elhagyását követően az eredmények azonnal jelentkeztek, a tünetek megszűntek.