A puffadás, szélgörcs és egyes hasi panaszok hátterében az emésztés zavara, a bélflórát alkotó gombák, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok egyensúlyának megbomlása áll. E tüneteket kiválthatja betegség, stresszes életmód, de könnyen lehet, hogy szervezetünk csupán túlzott érzékenységet mutat valamely általunk elfogyasztott élelmiszerre vagy alapanyagra, azaz nem képes azt megemészteni, feldolgozni – ebben az esetben beszélünk ételintoleranciáról.

Ételintolerancia, mint kiváltó ok

Az ételintolerancia nem újdonság, hiszen jól ismeretes az úgynevezett „K” betűs ételek hatása, mint például a brokkoli, káposzta, karfiol, vagy a hagyma és a bab is. E zöldségfélék összetett szénhidrátokat tartalmaznak, melyek gyakran csak részlegesen emésztődnek meg a vékonybélben. Némelyeknél pedig a tej és tejtermékek fogyasztása okoz gázképződést és puffadást, aminek oka a laktóz intolerancia – ennek lényege, hogy a bélben csak részben működő vagy egyáltalán nincs tejcukorbontó enzim.

A kulcs az egyéni érzékenység – minden ember eltérően reagál a különböző élelmiszerekre. Lehet, hogy esetünkben a fenti élelmiszerek egyáltalán nem okoznak problémát, ugyanakkor szervezetünk hevesen reagál olyan hétköznapi élelmiszerekre, mint például a paradicsom vagy a zöld tea.

Jó hír, hogy a panaszokat okozó ételek elhagyásával általában panaszaink is alábbhagynak, vagy akár teljesen meg is szűnhetnek. A kérdés már csak az, hogy a rendszeresen fogyasztott több száz étel és ételalapanyag közül akkor melyeket is kell elhagynunk étrendünkből?

Ételintolerancia kimutatása

Szerencsére az ételintolerancia és a problémát okozó élelmiszerek kimutatására tudományosan elfogadott vizsgálati módszerek léteznek, melyek bárki számára elérhetők. Így gyakori vagy tartós haspuffadás, szélgörcsös vagy hasmenéses panaszok, szervi elváltozással vagy betegséggel nem magyarázható hasfájás esetén érdemes lehet ételintolerancia gépi diagnosztikát végeznünk. Ez a vizsgálat több mint 200 élelmiszer és alapanyag esetében képes gyorsan és hatékonyan ételintoleranciát kimutatni.

Ne feledjük: az emésztőrendszeri problémákkal feltétlenül érdemes foglalkoznunk, hiszen a belek az immunrendszer 70%-át jelentik, itt szívódnak fel és az egészséget meghatározó anyagok, valamint számos, a szervezetünk számára elengedhetetlen anyag is itt termelődik!