A lakosság jelentős része szenved hisztamin túlérzékenységben.

Kolbász, bor, esetleg csokoládé fogyasztását követően rövid időn belül rossz közérzet, fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, és nem ritkán viszketés és bőrpír alakul ki.

MI LEHET AZ OK?

A hisztamin egy biogén amin, ami a fehérjék lebomlása során keletkezik. Hormonszerű hatása miatt szerepe van a gyomorsav termelésében, és az allergiás reakciókban, gyulladásos folyamatok kialakulásában is.

A friss húsokban nincs, vagy kevés hisztamin van, de az élelmiszerek érlelése/szárítása során baktériumok hatására nagy mennyiségű hisztamin képződik. Ezért különösen gazdagok hisztaminban a sajtok, a sörök, a borfélék, a savanyú káposzta, a kovászos uborka és a pácolt ételek, konzervek, sózott/szárított/füstölt tartósított ételek. Minél tovább hagyják állni a felsorolt élelmiszereket, annál több lesz bennük a hisztamin, a tárolás idejével arányosan nő a hisztamintartalom is.

A szervezetünk fiziológiás esetben a hisztamint egy enzim segítségével (diaminoxidáz) bontja le. Az enzim hiánya, vagy kóros funkciója esetén a szervezetben felhalmozódik a hisztamin, és ez heveny, allergiaszerű tüneteket hoz létre, anélkül, hogy az immunrendszer valójában részt venne a panaszok kialakulásában. Ezért a folyamatot álallergiának is nevezik.

MILYEN TÜNETEI VANNAK?

  • Orrdugulás
  • Hányinger, hányás
  • Hirtelen fellépő arcpír
  • Puffadás, görcsök
  • Hasmenés
  • Bőrviszketés, nedvező bőrpír, csalánkiütés, ekcéma
  • Szemviszketés, könnyezés
  • Rekedtség Légszomj, asztmás roham
  • Szédülés, vérnyomásesés
  • Fejfájás
  • Vizenyőképződés
  • Rendetlen, heves szívdobogás
  • Sokkos állapot, csak igen súlyos esetben

HISZTAMINDÚS ÉTELEK

  • Halak: tonhal, szardínia, szardella, hering, szárított, füstölt halak
  • Sajtok: ementáli, gouda, camembert, cheddar, minden penészes és füstölt sajt.
  • Szalámik: kolbászok, füstölt sonkafélék.
  • Zöldségek: savanyú káposzta, kovászos uborka, spenót, paradicsom, avocado, gombák, kiwi.
  • Alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör.
  • Gyümölcsök: citrus félék, banán, körte, szamóca, szilva
  • Csokoládé, kakaó, kávé, fekete tea , mustár, ketchup, mogyoró félék.

MIT EGYÜNK-TEGYÜNK ?

Ha bizonyos ételek és italok hatására a tünetek súlyosabb formában lépnek fel, okvetlen érdemes kivizsgáltatni magunkat.

Célszerű elhagyni étrendünkből a problémát kiváltó élelmiszereket: a sajtokat (kivéve a friss sajtot, amit nem érleltek), sört, bort, tömény alkoholt, savanyú káposztát, kolbászokat, szalámikat, sonkát, stb. A halak és a tenger gyümölcseinek többsége teljesen frissen, és fagyasztottan nem okoz gondot, nyugodtan fogyasztható, de ha hosszabb ideje állnak, gyorsan megindul bennük a baktériumok hatására a hisztmintermelés. Hisztamin érzékenység esetén, csak frissen fogyasztva nem okoznak tünetet. Konzerv és füstölt halfélét nem tanácsos fogyasztani.

Az alkoholos italok fogyasztása során gyakran jönnek létre allergiás tünetek, mivel az alkoholos italokban rengeteg a biogén amin. Ezen kívül az alkohol gátolja a hisztamint lebontó enzim működését, így még a hisztamin mentes alkoholos italok is gondot okozhatnak. Ezért legjobb, ha az étkezések előtt, alatt, és közvetlen utána nem iszik alkoholt, a tömény alkohol (pálinka, rum, konyak…) különösen veszélyes lehet.

Számos gyógyszer gátolja a hisztamin lebontó enzim működését, ami biogén amin szint emelkedéssel jár a szervezetben. Egyes fájdalomcsillapítók (aszpirin), izomlazítók, kemoterápiás szerek (daganatosoknak), a niacin (B3-vitamin), sok antibiotikum (akár a húsokban, tejben is.) és azok lebomlási termékei, több adalékanyag (élelmiszerekben, félkész ételekben, italokban). De a vérnyomáscsökkentők, a hashajtók, a hormontabletták és a fogamzásgátlók többsége sem maradhat ki a sorból.

MEGOLDÁS

Megelőzés: hisztamindús ételek, alkohol fogyasztás mellőzése

2008 óta az FDA elfogadta a Diamine Oxidase-t (DAO) tartalmazó készítmény humán alkalmazását, ami a hisztamin elbontásáz segíti. A készítmény már Magyarországon is kapható.