Ételintolerancia kimutatása

Ételintolerancia

Az étel-intolerancia kimutatására több módszer is használatos:

  1. Eliminációs/kizárásos diéta
  2. Gépi diagnosztika: Genarrayt® Microarray fehérjechip alapú kiterjesztett vizsgálat

I. Eliminációs/kizárásos diéta
Klasszikus módszernek számít az eliminációs/kizárásos diéta. Minden élelmiszerre érzékeny lehet a szervezet, amelyet rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztunk – a diéta lényege ezért az, hogy elhagyunk több olyan ételt, amelyet rendszeresen fogyasztunk, majd amennyiben panaszaink szűnnek, egyenként visszavezetjük ezeket az étrendünkbe (teszteljük őket).

Ha visszaesés következik be, valószínűleg ráakadtunk a problémát okozó élelmiszerre. Az eliminációs/ kizárásos diéta előnye, hogy nem kerül semmibe, viszont komoly hátrányt jelent annak lassúsága. A problémát okozó élelmiszer elhagyása után ugyanis hosszabb idő is eltelhet, amíg állapotunk javulni kezd. A panaszok pedig gyakran csak napokkal azután jelentkeznek, miután újra fogyasztottunk a panaszt okozó élelmiszerből.

Ma már létezik azonban ennél gyorsabb, hatékonyabb módszer is az étel intolerancia kimutatására:

II. Ételintolerancia gépi diagnosztika: Genarrayt® Microarray fehérjechip alapú gépi kiterjesztett vizsgálat

Az úgynevezett Genarrayt® Microarray gépi kiterjesztett vizsgálat több mint 200 élelmiszerre meglévő immunmediált ételintolerancia kimutatására alkalmas, továbbá igen pontos és részletes eredményeket kaphatunk (lásd ételintolerancia )

A kimutatható élelmiszerek listája (több, mint 200 élelmiszer):

agar-agargörögdinnyeosztriga
ajókagránátalmaökörhús
alfa-lactalbumingrapefruitördöghal
alga espaguettegrízőszibarack
alga (kék-zöld)guajavapadlizsán
almagyömbérpapaja
aloe verahagymapaprika keverék
amarantuszheringparadicsom
ananászhomárparadió
angolnahüvelykagylópetrezselyem
articsókajuccapisztácia
avokádójuh tejpisztráng
ánizskacsahúspohánka
árpakacsakagylópolip
babérlevélkakaóbabponty
banánkakukkfűpóréhagyma
bárányhúskamillapulykahús
bazsalikomkaporquinoa
béta-lactoglobulinkáposztarebarbara
borjúhúskáposzta (vörös)repcemag
bors (fekete, fehér)kapribogyóribizli
borsmentakardhalrizs
borsókarfiolrombuszhal
bölénytejkávérozmaring
brokkolikaviárrozsliszt
burgonyakazeinrőtvad (szarvas-, őzhús)
búzakecskehúsruccola
búzakorkorpakecsketejsáfrány
cayenne-borskék kagylósárgabarack
céklakelbimbósárgadinnye
cikóriapénzkagylósárgarépa
citromkesudióspárga
cukkinikivispenót
csalánbordás tökstrucchús
cseresznyekókuszsügér
csicseriborsókóladiószardínia
csiga (parti)kölesszeder
csirkehúsköményszegfűszeg
csukakomlószentjánoskenyér
currykoriander (levél)szerecsendió
datolyakörteszezámmag
diókukoricaszéles bab
disznóhúskuszkuszszilva
doradólazacszívkagyló
durumbúzalencseszója bab
eperlenmagszőlő
édesburgonyalepényhaltarisznyarák
édesgyökérlicsitápióka
édeskömény (gumó)limetárkony
élesztő (sör-)lóhústehéntej
élesztő (sütő-)majoránnatengeri fű (alga wakame)
faepermakadámdiótigrisdió / földimandula
fahéjmakrélatintahal (szépia, kalamári)
fehér karóbabmalátatojás (tojásfehérje, -sárgája)
fehérrépamálnatonhal
fejes salátamandarintorma
fekete áfonyamandulatönkölybúza
fekete ribizlimangótőkehal (fekete)
fekete sügérmarhahústőkehal (foltos)
fekete teamazsolauborka
fenyőmagmángoldvaddisznóhús
fésűs kagylómentavanília
fogolyhúsmézvízitorma
fokhagymamogyoróvörös csili
földimogyorómogyoróhagymavörös vesebab
fügemustármagvörös áfonya
fürjhúsnaphalzab
garnélaráknapraforgómagzeller
gesztenyenarancszöld tea
ginkónádcukorzöldbab
ginzengnektarinzsálya
gliadinnyúlhús 
gombaolajbogyó 
   
Megosztás:
ételintolerancia