Az étel-intolerancia kimutatására több módszer is használatos:
- Eliminációs/kizárásos diéta
- Gépi diagnosztika: Genarrayt® Microarray fehérjechip alapú kiterjesztett vizsgálat
I. Eliminációs/kizárásos diéta
Klasszikus módszernek számít az eliminációs/kizárásos diéta. Minden élelmiszerre érzékeny lehet a szervezet, amelyet rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztunk – a diéta lényege ezért az, hogy elhagyunk több olyan ételt, amelyet rendszeresen fogyasztunk, majd amennyiben panaszaink szűnnek, egyenként visszavezetjük ezeket az étrendünkbe (teszteljük őket).
Ha visszaesés következik be, valószínűleg ráakadtunk a problémát okozó élelmiszerre. Az eliminációs/ kizárásos diéta előnye, hogy nem kerül semmibe, viszont komoly hátrányt jelent annak lassúsága. A problémát okozó élelmiszer elhagyása után ugyanis hosszabb idő is eltelhet, amíg állapotunk javulni kezd. A panaszok pedig gyakran csak napokkal azután jelentkeznek, miután újra fogyasztottunk a panaszt okozó élelmiszerből.
Ma már létezik azonban ennél gyorsabb, hatékonyabb módszer is az étel intolerancia kimutatására:
II. Ételintolerancia gépi diagnosztika: Genarrayt® Microarray fehérjechip alapú gépi kiterjesztett vizsgálat
Az úgynevezett Genarrayt® Microarray gépi kiterjesztett vizsgálat több mint 200 élelmiszerre meglévő immunmediált ételintolerancia kimutatására alkalmas, továbbá igen pontos és részletes eredményeket kaphatunk (lásd ételintolerancia )
A kimutatható élelmiszerek listája (több, mint 200 élelmiszer):
| agar-agar | görögdinnye | osztriga |
| ajóka | gránátalma | ökörhús |
| alfa-lactalbumin | grapefruit | ördöghal |
| alga espaguette | gríz | őszibarack |
| alga (kék-zöld) | guajava | padlizsán |
| alma | gyömbér | papaja |
| aloe vera | hagyma | paprika keverék |
| amarantusz | hering | paradicsom |
| ananász | homár | paradió |
| angolna | hüvelykagyló | petrezselyem |
| articsóka | jucca | pisztácia |
| avokádó | juh tej | pisztráng |
| ánizs | kacsahús | pohánka |
| árpa | kacsakagyló | polip |
| babérlevél | kakaóbab | ponty |
| banán | kakukkfű | póréhagyma |
| bárányhús | kamilla | pulykahús |
| bazsalikom | kapor | quinoa |
| béta-lactoglobulin | káposzta | rebarbara |
| borjúhús | káposzta (vörös) | repcemag |
| bors (fekete, fehér) | kapribogyó | ribizli |
| borsmenta | kardhal | rizs |
| borsó | karfiol | rombuszhal |
| bölénytej | kávé | rozmaring |
| brokkoli | kaviár | rozsliszt |
| burgonya | kazein | rőtvad (szarvas-, őzhús) |
| búza | kecskehús | ruccola |
| búzakorkorpa | kecsketej | sáfrány |
| cayenne-bors | kék kagyló | sárgabarack |
| cékla | kelbimbó | sárgadinnye |
| cikória | pénzkagyló | sárgarépa |
| citrom | kesudió | spárga |
| cukkini | kivi | spenót |
| csalán | bordás tök | strucchús |
| cseresznye | kókusz | sügér |
| csicseriborsó | kóladió | szardínia |
| csiga (parti) | köles | szeder |
| csirkehús | kömény | szegfűszeg |
| csuka | komló | szentjánoskenyér |
| curry | koriander (levél) | szerecsendió |
| datolya | körte | szezámmag |
| dió | kukorica | széles bab |
| disznóhús | kuszkusz | szilva |
| doradó | lazac | szívkagyló |
| durumbúza | lencse | szója bab |
| eper | lenmag | szőlő |
| édesburgonya | lepényhal | tarisznyarák |
| édesgyökér | licsi | tápióka |
| édeskömény (gumó) | lime | tárkony |
| élesztő (sör-) | lóhús | tehéntej |
| élesztő (sütő-) | majoránna | tengeri fű (alga wakame) |
| faeper | makadámdió | tigrisdió / földimandula |
| fahéj | makréla | tintahal (szépia, kalamári) |
| fehér karóbab | maláta | tojás (tojásfehérje, -sárgája) |
| fehérrépa | málna | tonhal |
| fejes saláta | mandarin | torma |
| fekete áfonya | mandula | tönkölybúza |
| fekete ribizli | mangó | tőkehal (fekete) |
| fekete sügér | marhahús | tőkehal (foltos) |
| fekete tea | mazsola | uborka |
| fenyőmag | mángold | vaddisznóhús |
| fésűs kagyló | menta | vanília |
| fogolyhús | méz | vízitorma |
| fokhagyma | mogyoró | vörös csili |
| földimogyoró | mogyoróhagyma | vörös vesebab |
| füge | mustármag | vörös áfonya |
| fürjhús | naphal | zab |
| garnélarák | napraforgómag | zeller |
| gesztenye | narancs | zöld tea |
| ginkó | nádcukor | zöldbab |
| ginzeng | nektarin | zsálya |
| gliadin | nyúlhús | |
| gomba | olajbogyó | |