ételintolerancia infóvonal +06 40 630 080

Újszülött vagy csecsemő hasfájás

Ha a baba lábait felhúzva kivörösödött fejjel rendszeresen sír, hasa puffadt, izomzata megfeszített, akkor valószínűleg hasi fájdalma van.

A csecsemő hasfájás számtalan kiváltó ok következménye lehet. A leggyakoribb ok a gyomor- vagy bélrendszeri fertőzés, amely görcsös hasi fájdalmat idéz elő.

De sírással reagálhat a csecsemő arra is, ha az étel valamelyik összetevőjére allergiás, vagy érzékeny – különösen, ha a fájdalom étkezés után jelentkezik (bővebben lásd: Ételintolerancia). Ételallergiás/intoleranciás kisbabáknál gyakori a késleltetett reakció, azaz tünetek – gyomorfájás, hasmenés, hányás – csak pár órával az étkezés után jelentkeznek, nem pedig azonnal.

Ha a hasi panasz egyéb jellegzetes (például bőr-) tünetekkel is jár, akkor viszonylag könnyű az orvos dolga, ilyen tünetek hiányában viszont nem könnyű ráakadni arra az anyagra, amelyre a csecsemő allergiás vagy érzékeny.

Ha a gyermek sokat sír, keveset alszik, és láthatóan szenved, mindenképpen ki kell vizsgáltatni megfelelő szakemberrel, és ne elégedjünk meg a hozzá nem értőktől elhangzó frázissal, miszerint “a baba hasfájós, majd kinövi, majdnem minden kisbaba átesik ezen”. Feltétlen ajánlott gyermek gasztroenterológust felkeresni, aki képes a táplálékallergiákat/intoleranciákat a megfelelő eszközökkel kivizsgálni.

Ajánlott lehet ételintolerancia-vizsgálat elvégzése is – lásd például az ételintolerancia gyorstesztet, vagy az ételintolerancia gépi diagnosztikát (előbbi 46, utóbbi több mint 200 élelmiszer és alapanyag esetében képes gyorsan és hatékonyan ételintoleranciát kimutatni).

Kapcsolódó tartalmak
Akciós csomagajánlataink

Gyorsteszt

Gyorsteszt
  • eredmény 45 perc alatt
  • 46 élelmiszer vizsgálata
34.900 Ft

Bővebben a vizsgálatról » Jelentkezek

Teljes teszt

Teljes teszt
  • gépi diagnosztika
  • Mintegy 220 élelmiszerre
54.900 Ft

Bővebben a vizsgálatról » Jelentkezek

Menedzser csomag

Menedzser csomag

Ételintolerancia-szűrés és szakorvosi tanácsadás kombinált csomagban, kedvező áron.

Ajánlatot kérek

Családi csomag

Családi csomag

Végeztesse el a tesztet a család minden tagján és egyedi akciós ajánlatot adunk Önnek.

Ajánlatot kérek